Kursy profesjonalneg baristy

Jacek Nowakowski 2019-04-23 0 komentarzy
Wpis

Kawa różni się bukietem smaków, nutami zapachowymi i konsystencją. Nasycenie poszczególnymi parametrami smaków i aromatów zależy od gatunku kawy, jej jakości i sposobu zaparzania. Pożądane walory małej czarnej potrafi uzyskać profesjonalny barsita. Zaserwuje wymagającym klientom przepyszne, delikatne latte macciato, cappuccino lub latte z artystycznym wzorkiem, pobudzające espresso, deserową mokkę, urozmaicone alkoholem irish coffe lub klasyczną małą czarną. Koneserzy docenią właściwe proporcje i klasę użytych składników, stając się stałymi bywalcami baru i jego ambasadorami. Pozytywne opinie klientów, ich lojalność i rekomendacje to podstawa sukcesu  kawiarni, więc zapotrzebowanie na ekspertów od przygotowywania kawy rośnie.

 

Doświadczeni bariści dzielą się swoimi kompetencjami w formie szkoleń. Dobrych trenerów i dopracowany program szkoleniowy ma HAYB Barista Academy. Wiedza podczas kursu na baristę wykładana jest angażująco, zrozumiale i praktycznie. Program skupia się na kluczowych umiejętnościach pozwalających na natychmiastowe podjęcie pracy i przygotowanie dowolnego rodzaju kawy. 

 

Program proponowany przez specjalistów z HAYB Coffee obejmuje:

 

- blok o uprawie kawowca, jego wypalaniu i drodze do filiżanki konsumenta,

- część warsztatową z zaparzania kaw jednorodnych i oryginalnych blendów, z dawką wiedzy o gatunkach i odmianach,

- szkolenie z oceny sensorycznej, określania smaków, składników oraz parametrów kawy,

- warsztat z metod przygotowywania oraz nalewania i dekoracyjnego wykańczania kawy,

- cup tasting,

- przygotowanie do użytkowania i konserwacji sprzętu.

Skomentuj wpis